Η εξέλιξη στον χώρο του υφάσματος γενικότερα μέσα στα χρόνια είναι ιδιαιτέρως σημαντική. Στο μαλλί οι διάφορες προσμίξεις, η πρόοδος της τεχνολογίας και οι καινοτόμες προσεγγίσεις έχουν αλλάξει το τοπίο και έχουν δημιουργήσει πρώτες ύλες με απεριόριστες δυνατότητες. Οι φυσικές ιδιότητες του μαλλιού, η ανθεκτικότητά του, η ποικιλία των επιλογών, η αφθονία σχεδίων και χρωμάτων, το καθιστούν την ιδανική πρώτη ύλη για τα κοστούμια. Τα μάλλινα υφάσματα διαφέρουν ανάλογα με την εποχή που θα φορεθούν και κατηγοριοποιούνται σε καλοκαιρινά, χειμερινά και τεσσάρων εποχών.

Ας δούμε τα βασικότερα είδη του μαλλιού:
Το merinos από την Αυστραλία, το mohair από την Αφρική, το cashmere από την Μογγολία, το λινό από την Ιρλανδία και το μετάξι από την Κίνα είναι οι πιο διαδεδομένες και ακριβές ποιότητες υφασμάτων. Εξίσου εμπορικές και διαδεδομένες, σαφώς όμως χαμηλότερης αξίας είναι το βαμβάκι, το συνθετικό νήμα και η βισκόζι.
Το merinos και το mohair είναι ιδανικά για όλες τι περιστάσεις, για καθημερινή χρήση ή για επίσημο ένδυμα, ενώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν εξίσου για ανδρικό κοστούμι, blazer και γυναικείο ταγιέρ.